Google’da üst sıralara çıkmak birçok işletme ve kişisel blog açısından çok önemli. Üst sıralarda olan web sitesinin aldığı trafiğin artması sebebi ile birçok çalışma ile Google’da üst sıralara çıkmaya çalışılıyor.
Dünyada ve Türkiye’de en fazla tercih edilen arama motoru Google olarak görülüyor. Bu sebepten dolayı da diğer arama motorlarından ziyade Google’da üst sıralara çıkma yöntemleri sıkça aranıyor. Bu nedenle de bu yazımızda Google çerçevesinde bilgilendirme yapacağız.
SEO Çalışması Nedir? SEO İle Üst Sıralara Çıkmak
SEO ‘’Arama Motoru Optimizasyonu’’ olarak bilinir. Google’da üst sıralara çıkma amacı ile yapılan çalışmalar bütününe verilen isim de denilebilir. ‘’SEO’’ adı altında yapılan bu çalışmaların nihai amacı; bir web sitesini, arama motoru ile tam entegre ve uyumlu hale getirmektir.
SEO çalışması ile arama motorları ile uyumlu hale gelen web sitesi, Google tarafından ‘‘Ödüllendirilir’’ ve üst sıralara doğru tırmanmaya başlar. SEO adımları, doğru bir şekilde uygulandığında bir web sitesinin ilk sıralarda olması kaçınılmaz olarak görülür. Google’da üst sıralara çıkmak için yapılan SEO çalışmalarına kısaca göz atacak olursak;
- Site dışı SEO çalışmaları
- Site içi SEO çalışmaları
- Kullanıcı deneyimi arttırmaya yönelik çalışmalar
1.Site İçi SEO Çalışması (On Page) Nedir?
Site içi SEO çalışması, web site içerisindeki sayfaların, içeriklerin, resimlerin vb. materyallerin optimize edilmesi sonucunda gerçekleşir.
- Anahtar kelime analizi
- Site içi hız çalışmaları
- Hedef kitle yakalamak için yapılan analizler
gibi çalışmaların yapıldığı bu seo türünde Google’da üste çıkma amacı ile kullanıcı deneyimi arttırılmaya çalışılır.
2.Site Dışı SEO Çalışması (Off Page) Nedir?
Site dışı SEO çalışması, web sitesini teknik anlamda arama motorlarına göre optimize etme anlamına gelir. Site dışında yapılan çalışmalar site dışı SEO çalışmaları olarak bilinir. Bu çerçeve yapılan çalışmalar ise şu şekildedir;
- Backlink çalışmaları,
- Sektörel makaleler ile markalaşma,
- Sosyal medya çalışmaları,
- Firma tanıtım çalışmaları,
gibi site dışında gerçekleşen ve Google’da üste çıkmak için yapılan çalışmalara site dışı SEO çalışması adı verilir.
3.Kullanıcı Deneyimi Çalışmaları (User Experience – UX) Nedir?
Kullanıcı deneyimi çalışmaları, kullanıcıya istediğini verme ve onu mutla etme amacı ile yapılan çalışmalardır. Burada sitenin yapısı, içeriklerin hedef kitleye uygunluğu gibi birçok husus vardır. Bu hususlar sonucunda kullanıcı site içerisinde daha çok vakit geçirir ve kullanıcı deneyimi artar. Eğer, kullanıcı sitenize tekrar gelirse Google tarafından ‘’Ödüllendirilme’’ sistemi çerçevesinde ödüllendirilirsiniz ve üst sıralara çıkarılırsınız.
Böylelikle Google’da üst sıralara nasıl çıkılır? Sorusunun ilk aşamasını tamamlamış olduk. Dilerseniz, diğer aşamalara geçelim.
4.SEO Uyumlu Makale İle Üst Sıralara Çıkmak
Google’da üst sıralara çıkmak için olmazsa olmazlardan birisi de zengin içeriktir. Bir içeriğin sadece hedef kitleye uygunluğu ne yazıkki yetmiyor. Bunun yanında SEO uyumlu olması gerekiyor. SEO uyumlu makale, anahtar kelime analizleri sonucunda hazırlanmış ve makale kurallarına uygun bir şekilde hazırlanan içeriklere verilen addır. SEO uyumlu makalede dikkat edilmesi gerekilen şeyler kısaca şu şekildedir;
- Anahtar kelime analizi,
- Belirli oranda anahtar kelime kullanımı,
- Özgün görsel kullanımı,
- H1,H2,H3 başlık kurallarına uyma,
- Kullanıcıyı sıkmayan bir uslup ve akıcılıkta yazma,
Google’da Üst Sıralara Çıkmak İçin Taktikler
Google üst sıralara çıkma çalışmaları yapılırken yukarıdaki adımlar uygulanır ancak bunlar haricinde ayrıntılar da vardır. İşte, Google’da üste çıkmak için tüyolar;
- Kod yapısında olan ‘’Meta etiket’’ kısmı mutlaka doldurulmalıdır. Meta etiket ile Google, kullanıcılara web siteniz hakkında bilgi verir.
- Kullanıcı deneyimi için site hızınızın üst düzeyde olması gereklidir. Yapılan çalışmalar da bu tezi destekliyor.
- Ücretli veya ücretsiz seo analiz araçları ile rakipler analiz edilmelidir. Analizler sonucunda yukarıda verilen çalışmalar yapılmalıdır.
- Seo eklentileri kullanılmalıdır. Bu eklentiler sizleri üst sıralara çıkarmak için bir araçtır.
- Google’ın yaptığı güncellemeler ile sitenin mobil uyumlu olması önemli hale gelmiştir. Kullanıcı deneyimini en üst seviyeye çıkarmak için mobil uyumlu bir site yapın.
- Siteniz adına yapılan zararlı backlinkleri kontrol edin ve Disavow aracı ile reddedin. Unutmayın, kaliteli backlinkler sizi yukarı çıkarır ama zararlı olanları sizi, aşağı indirir.
- Kusursuz bir yazılım gereklidir. Google, algoritmaları ile uyumlu bir yazılım sahibi olmanız gerekiyor.