Gmail SMTP Ayarları | Detaylı Anlatım

Gmail SMTP Ayarları | Detaylı Anlatım

Gmail SMTP ayarları ve sunucularının avantajları belki de saymakla bitmez. Bir posta göndermek için ücretsiz sunucu sağlaması ise en büyük avantajlardan biri. Ayrıca İnternet servisi ya da hosting sağlayıcılarının verdiği SMTP sunucularını kullanmak istemeyenler ya da e-posta ile ilgili ulaşım problemi yaşayanlar için kesin sonuç veren bir sistem SMTP. Gelin şimdi birlikte daha ayrıntılı bir şekilde nasıl ayarlanır, neler yapılır birlikte inceleyelim.

Gmail SMTP Servisi Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Bir çok hosting sunucusu ve İnternet sağlayıcı servislerinin SMTP desteği sağlamasına karşın, SMTP’nin çeşitli faydaları bulunmaktadır. Bu faydalar;

  • Bulunandan daha iyi e-posta aktarma garantisi,
  • Kendi sunucunuzu kurmanıza gerek yoktur,
  • Sunucuların kara listesine girme olasılığınız daha düşüktür. SPAM olarak işaretlenme olasılığınızı azaltmaktadır.

Gmail SMTP Ayarları Nasıl Yapılır?

SMTP gmail ayarları için bir takım aşamalar bulunuyor. Bu aşamaları adım adım gerçekleştirdiğiniz taktide başarılı bir şekilde ayarları hazırlamış oluyorsunuz. Dilerseniz hiç uzatmadan bu adımlar neler, SMTP için ne şekilde hareket etmeliyiz birlikte bakalım.

  • Adım 1: Gmail hesabınıza giriş yapmalı ve Ayarlar sekmesini açmalısınız.
  • Adım 2: Yönlendirme ve POP/IMAP sekmesine gelmeniz gerekmekte.
  • Adım 3: IMAP etkinleştir demeniz gerekiyor.
  • Adım 4: İşlemleri yaptığınız zaman sayfanın altında bulunan Değişiklikleri kaydet bölümüne tıklamalısınız.

PHPMailer ile Gmail SMTP Kullanmak

Bu adımla birlikte, e postaları PHP mailer ve Wordpress eklenti sayesinde göndermek için ücretsiz olan sistemi nasıl kullanacağınızı ve PHP ile nasıl göndereceğinizi öğreneceksiniz. Dilerseniz başlayalım.

Adım 1: Gmail SMTP’nin php mail kodu bunuyor. Bu kod için PHPMailer dizinini GitHub’da açmalı ve kodu Clone or download > Download ZIP seçenekleri ile ilerlemelisiniz.

Adım 2: Arşivi host hesabınıza yüklemelisiniz. Bu işlem için FTP işlemci ya da host sağlayıcısının sunduğu dosya yöneticisini kullanabilirsiniz.

Adım 3: PHPMailer zaten hali hazırda Gmail SMTP sunucuları için gmail.phps adlı bir dosya yapılanması bulunmaktadır. ( Kodu internette aratabilirsiniz )

Adım 4: Bu kodun Gmail SMTP server ile çalışabilmesi için gerekli yerlerin girilmesi gerekmektedir. Burada doldurulması gereken yerler;

Kullanıcı Adı(Username)

Şifre (password)

E-posta alıcı adresi (Email recipient adress) gibi ayarların girilmesi gerekiyor.

Adım 5: Dosyaların adlarını da gmail.phps’den, gmail.php’ye çevirmeniz gerekmekte. Tarayıcı ile erişimizin sağlaması için.

Adım 6: Düzenlenme tamamlandığında kodu, tarayıcınız ile birlikte açabilirsiniz. Dosyayı PHPMailer master klasörü public_html klasörüne yüklediyseniz, http://siteniz.com/PHPMailer-master/examples adresinden açabilirsiniz.

WP Mail SMTP Eklentisi Kullanmak

Gmail SMTP bilgileri Wp üzerinden gerçekleştirerek kullanmak istiyorsanız ve bunu wordpress tabanlı yapmak istiyorsanız WP Mail SMTP eklentisi sizin için en iyi yol diyebiliriz.

Adım 1: Wordpress panelini açmanız gerekiyor. Daha sonra Eklentiler> Ekle kısmını açmalısınız.

Adım 2: WP Mail SMTP eklentisini yüklemeli ve daha sonra aktifleştirmelisiniz.

Adım 3: Eklentiler (Plugins) sayfasına girdikten sonra Ayarlar menüsüne gelin ve WP Mail SMTp ayarlarına erişim sağlayın.

Adım 4: SMTP sunucunuzun istenilen bütün bilgilerini girip boşlukları doldurmanız gerekiyor. Burada yapılacak adımlar;

  1. Gmail SMTP Host – gmail.com şeklinde giriş yapın.
  2. SMTP Port – Önerilen SMTP sunucu portu için SSL için 465 ve TSL için 587’dir.
  3. Şifreleme – Şifreleme sıklıkla önerilir. Belirttiğiniz porta uygun biçimde seçim yapmalısınız.
  4. Doğrulama – SMTP doğrulama gerekli olduğundan dolayı Evet’i seçin.
  5. Kullanıcı adı – Gmail adresinizi girmelisiniz.
  6. Şifre – Gmail şifrenizi girmelisiniz.

Adım 5: Değişikleri kaydetmeniz gerekmektedir. Ayarların düzgün çalıştığından emin olmak için kendinize bir deneme hesabı gönderebilirsiniz. Gmail SMTP izin verme işlemlerini bu şekilde yapabilirsiniz.